torsdag 12 juni 2014

2743

2743 visningar har denna blogg haft på 5 månader! Många elever har också uttryckt att de har haft stor hjälp av min blogg. Kul!
Nu tar jag sommarlov och återkommer till hösten. Glad sommar! :-) / Petter

fredag 23 maj 2014

Rättar nationella prov......

Om du tycker att jag inte har uppdaterat på ett tag så är det detta som jag pysslar med- rättar nationella prov....

torsdag 1 maj 2014

tre länkar till geografin

Här kommer fyra länkar som du ska använda när vi repeterar  geografi
seterra online (blindkartor)

Jordens inre och yttre krafter

planeten jorden

tisdag 22 april 2014

Nu är det dags att börja träna inför Nationella!

Här kommer två saker i geografin som jag tror många är lite osäkra på

torsdag 3 april 2014

Ytterliggare sätt att mäta välstånd

Vi har undersökt och pratat om olika sätt att mäta välstånd. BNP och HDI är två sätt bland flera. Här kommer ytterliggare ett sätt att mäta välstånd - SPI ( social progress index). Läs mer på följande länk

fredag 21 mars 2014

Mänskliga rättigheter

Nu har vi börjat i åk8 med mänskliga rättigheter. Här kommer en länk som vi kommer att ha nytta av. klicka på denna

tisdag 11 mars 2014

Geografi

Nu har vi börjat med Geografi i åk 9 och vi jobbar med var jordens människor bor, hur den är sammansatt och varför den ser ut dom den gör.Här har jag hittat en länk som vi kommer att jobba med framöver. Du kan redan nu klicka på den och förbereda dig. Här kommer länken

måndag 3 mars 2014

Jag är borta på torsdag och fredag


Get a Voki now!

söndag 2 mars 2014

Var bor människor och varför?

Nu kommer vi att börja med geografi i åk 9. Det kommer att handla om demografi, det vill säga hur befolkningen är sammansatt, hur stor den är och hur den förändras. Här har jag hittat ett spel som är riktigt bra och som du kan lära dig mycket på. Klicka på länken som kommer här: spel om demografi

fredag 28 februari 2014

Andra världskriget uppläst

Här kommer andra världskriget uppläst. Jag läser direkt från läroboken (den lärobok som 9A har/Interskol). Jag blev tvungen att ta bort inlägget där jag läser upp första världskriget- tydligen går det bara att ladda upp en "podd" i taget.

onsdag 26 februari 2014

Skype med Polen

In Sweden, people are talking a lot about the current PISA report and the low result of Sweden. Poland is one of the countries in contrast to Sweden who has received high performance in PISA and I'm not a bit surprised. For some time I collaborate with Magdalena Brodzinska from Gorzow Wielkopolski in Poland and we have done several lessons in "Skype in the classroom". If all teacher is like she, I understand the high Pisa results in Polen! Here are some pictures from when the skype about how our countries is governed.

Det finns fler bilder på i klassen/ 8B men jag var osäker på tillstånd från er.


tisdag 4 februari 2014

Demokrati i åk8

Även i åk 8 börjar det närma sig prov. Här kommer en powerpoint som handlar om riksdag, regering, kommun och landsting bland annat. Du kan ha stor nytta av detta när du pluggar hemma.

söndag 26 januari 2014

powerpoint om första världskriget

Det har varit svårt att hinna med allt vi ska göra i historia i åk 9 av olika orsaker.Nu lägger jag ut en powerpoint om första världskriget för dig som vill lite mer.

måndag 20 januari 2014

Några ord och begrepp från första världskriget som återkommer i läroboken

Några ord och begrepp återkommer i läroboken ganska mycket.Här har jag valt att välja ut några från första världskriget, men det finns mycket mer och de får du skriva av mig i min PHF ( petters hårda fakta)

lördag 18 januari 2014

Demokrati eller diktatur?

Att Sverige är en demokrati (ordet betyder folkstyre på grekiska) vet nog de flesta men hur många länder är diktaturer (ett land som styrs av en mindre grupp människor som inte är tillsatta genom fria val) kanske inte lika många har en koll på. Klicka på denna länk och du kommer till ett spel som handlar om detta

torsdag 16 januari 2014

Ökar eller minskar brotten?

Här har jag hittat en site där du kan se om olika brott ökar eller minskar. Du kan också läsa om de olika brotten. Klicka på ordet så kommer du dit!

Lag och rätt

I åk 7 läser vi om "lag och rätt". Här har jag hittat en sida där man kan spela ett spel som handlar om just detta. Klicka på ordet här nedan.
Lag och rätt

Inledningen på andra världskriget

"Teacher on demand" är en sida där olika lärare lägger upp filmer och annat användbart material till undervisning.Här har jag hittat en bra film om inledningen till andra världskriget.Klicka på ordet här nedan. Check it out!
Inledningen på andra världskriget